1. con·sis·to·rie

    (het; o; meervoud: consistories) (protestants)

      1. kerkenraad
 
2. con·sis·to·rie 

    (de; v(m); meervoud: consistories) (protestants)

       1. vergaderzaal van de kerkenraad
 

Pal naast de achtkantige koepelkerk die bedoeld was voor de hervormde bewoners van de Maatschappij van Weldadigheid, omringd door groen en eikenbomen, ligt een schattig, witgepleisterd huisje dat in de volksmond het pannenkoekenhuisje wordt genoemd. Oorspronkelijk gaat hier om de kosterswoning die in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid is gebouwd omstreeks 1865. Later heeft de kosterswoning dienstgedaan als consistorie en nu kunnen wij deze bijzondere, authentieke locatie met onze gasten delen. 

De omgeving vraagt erom te worden verkend. Geniet van de prachtige kleuren van de natuur, geniet van de vogels, verken het dorp Veenhuizen of ga naar de andere kant van de Kolonievaart en stap zo het Fochteloërveen op. Dit gebied leent zich goed om te wandelen en te fietsen. Op slechts vijf minuten lopen bevindt zich het openluchtzwembad waar een frisse duik genomen kan worden.

Zin in een lokaal biertje? Breng een bezoek aan bierbrouwerij Maallust. Iets lekkers erbij van Kaaslust? De menukaart biedt diverse lekkernijen. Zin om uitgebreider te lunchen of te dineren? Ga dan naar Bitter&Zoet of naar Piepers en PaupersMeer te weten komen over de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid? Bezoek dan het Nationaal gevangenismuseum.

De dorpen Norg en Haulerwijk liggen op enkele kilometers afstand van Veenhuizen en zijn het waardom een bezoekje te brengen. Tevens zijn hier supermarkten te vinden. Iets verderop ligt de bruisende stad Assen, waarvan het centrum een mix van gezellige winkels, trendy boetieks en diverse horecagelegenheden biedt. De levendige stad Groningen, met zijn grachten en wervelende culturele leven, is binnen 30 minuten te bereiken en hetzelfde geldt voor Drachten, gelegen in het hart van Friesland.